05 oktober 2021
In het kader van het 20-jarig bestaan van OSM in september 2021 interviewen we een OSM-manager van het eerste uur. Een inkijkje in de mooie momenten en dunne lijn tussen online en real life. Dit is wat 17 jaar OSM met je doet.
Wie ben je?
Lorenzo van Kessel, 31 jaar oud.
Wanneer ben je begonnen met OSM?
In 2004 ben ik OSM bij toeval tegengekomen via een bekende die een referral link had geplaatst op een van de voorlopers van Facebook.
De vóórloper van Facebook, dat moet wel lang geleden zijn. Hoe ben je begonnen met OSM?
In 2004 was het OSM-forum booming. Je kon hier over alle dagelijkse actualiteiten ouwehoeren, zoals schoolopdrachten en natuurlijk over wedstrijden van je favoriete cluppie. Er ging een pilot van start voor een Duitse versie van OSM, daar heb ik me voor aangemeld op aanvraag. Dat viel mooi samen met mijn Duitse lessen op de middelbare school.
Die Duitse versie is er gekomen. Wat zou je graag willen veranderen aan OSM?
De oude mechanics van OSM, zoals het 15 jaar geleden was. Dit was volkomen Excel-based, dat had zoveel charmes qua spelplezier. Inmiddels is OSM 3.0 een professioneel spel geworden dat er gelikt uitziet, een veel breder publiek aanspreekt en past bij de tijdgeest van 2021. Het verdienmodel achter OSM is gemoderniseerd, waardoor het op alle vlakken voldoet aan de eisen van 2021. OSM is ook een bedrijf en moet continuïteit kunnen waarborgen door voldoende te innoveren.
De beste inhoudelijke update van de afgelopen jaren is in mijn ogen de Winners Cup, iets waar vroeger altijd over gerept werd maar toen niet mogelijk was. Aan het einde van de competitie nog een elitecompetitie spelen met het team waarmee je kampioen bent geworden. Helaas is het mij tot op heden niet gelukt om deze te winnen.
De Winners Cup heeft inderdaad veel positieve reacties opgeleverd. En zeer lastig om te winnen inderdaad. Wat is je leukste OSM-ervaring van die hele periode?
De leukste herinnering aan OSM zit in de 1.0-versie, waar na elke wedstrijd een krant uitkwam over de competitie waar je actief in was. Als er dan een artikel verscheen over jouw club die bijvoorbeeld een groot talent had gescout, voelde dat speciaal. Deze krantenartikelen zagen er zo realistisch uit voor die tijd (2004/2005) waardoor het voor digibeten net leek alsof het echte nieuwsberichten waren. Daarmee kon je oudere kennissen laten denken dat je echt de scout was van een profclub.
Meer dan 10 jaar geleden speelde ik OSM nog heel actief en stond ik ook in de top-100 en kortstondig in de top-50 van het spel. Nadat ik een periode gestopt was heb ik het wel weer opgepakt om met vrienden in een competitie te spelen maar nooit meer met de intentie om serieus hoog te komen op de ranglijst.
De OSM-krant was inderdaad bijzonder voor die tijd. Het zorgde echt voor verbondenheid binnen competities. Wat is voor jou de mooiste mijlpaal in 20 jaar OSM?
Aan mijn actieve tijd in de community heb ik een persoonlijk netwerk overgehouden, dat zowel zakelijk als privé zijn vruchten heeft afgeworpen in de afgelopen 17 jaar. Zo heb ik professioneel samengewerkt met OSM-managers, bij bedrijven binnen gekomen door de OSM-community en ook hele gezellige stapavonden beleefd.
Er speelde ook – zonder mijn medeweten – een zoon van een zeer bekend ex-profvoetballer OSM, die ook altijd mee op stap ging. Pas na een aantal keer kwamen wij erachter dat zijn managernaam (waarin de naam van deze ex-prof voorkwam), niet geboren was uit fan-zijn maar uit een familieband.
Toevallig zijn wij laatst bezig geweest om een kleine reünie te organiseren met het grootste gedeelte van de groep met wie we op stap gingen. Echter door het dagelijks leven van een ieder in die groep is het lastig plannen. Maar als er nog mensen uit die tijd dit lezen, laat het weten!