12 februari 2016
“Het is Game Over voor de game-industrie”, kopte het NRC onlangs. Voor afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan in de game-sector, zouden er nauwelijks vacatures zijn. Is het succes van Gamebasics de uitzondering in Nederland die de regel bevestigd?
Wie dit NRC artikel leest gaat denken dat het kansloos is om aan werk te komen in de game-industrie. Voor 1.600 afgestudeerden per jaar zouden er maar zestig banen te vergeven zijn. Dat vind ik moeilijk te geloven. Waarom? Omdat we bij Gamebasics inmiddels 42 collega’s aan het werk hebben. In 2015 alleen al, hebben we 20 vacatures ingevuld. Dat zou betekenen dat ons kleine kantoor in Zoetermeer goed is voor een derde van alle werkgelegenheidsgroei in de games sector in Nederland. We zijn trots op onze groei, maar dat lijkt me sterk.
Wat ik wel herken, is dat game-opleidingen studenten niet goed opleiden voor de sector waarin ze willen werken. Gamebasics heeft behoefte aan excellente programmeurs, designers, testers en online marketeers. Die komen niet van game-opleidingen. Geen van onze collega’s is afkomstig van één van de vele specifieke game-opleidingen in Nederland. Dat geeft toch te denken. Er lijkt een duidelijke mismatch te zijn tussen wat de studenten leren op de game-opleidingen, welke perspectieven hen worden voorgespiegeld en waar de markt behoefte aan heeft.
De Haagse Hogeschool heeft het beter begrepen. Hier worden minors in gaming aangeboden aan studenten, die bijvoorbeeld de major informatica volgen. Zo zijn ze goed voorbereid op een baan in de game-industrie. Maar mocht het niet lukken binnen te komen bij een gamestudio als Gamebasics, dan ligt er voldoende werk voor het oprapen in andere sectoren.
Het NRC artikel suggereert dat we overspoeld zouden moeten worden met afgestudeerden. Dat is niet zo. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de lat hoog ligt. Werken aan games is een droom van velen, waardoor alleen de besten die droom kunnen realiseren. In die zin kun je het vergelijken met beroepen in de filmindustrie, kust & cultuur en muziek. Of zelfs het profvoetbal. Jaarlijks stromen duizenden jongens in waarvan uiteindelijk maar een handjevol bij een club in de Nederlandse Eredivisie een contract kan tekenen.
Net als voetbalclubs blijven we alert op talent. Wij hebben échte banen en voor de besten is er altijd plek. Ben je op zoek naar werk in de gamesindustrie kijk dan eens bij onze vacatures of stuur je open sollicitatie. Game on!